Les escoles del Lluçanès apadrinen les fonts del seu poble

VilaWeb
Redacció
22.02.2016 - 09:42
Actualització: 22.02.2016 - 10:42

Totes les escoles del Lluçanès participen en el projecte comú “Apadrinem les fonts del Lluçanès”. La iniciativa va sorgir de la plataforma Lluçanès Viu, que després de començar el Projecte Fonts (detallat més avall), va creure que era bona idea comptar amb la implicació de les escoles. Per aquest motiu, es va presentar la proposta a la Montse Sucarrats, de l’extensió lluçanesa del Centre de Recursos Pedagògics (CRP) de Perafita, que posteriorment ho va exposar a les mestres de totes les escoles, i va proposar treballar-lo en el marc del Programa Apadrinem el Nostre Patrimoni del Departament d’Ensenyament.
Durant aquest curs les escoles de la comarca han inclòs en el seu Projecte Educatiu, el coneixament i l’estudi de 3 fonts del seu entorn local i han recuperat i apadrinat una font propera i accessible des de l’escola. Sucarrats explica que des d’un punt de vista pedagògic, amb el projecte l’alumne és el protagonista del seu propi procés d’aprenentatge.

fonts

Les fonts apadrinades

Per conèixer millor les fonts apadrinades es poden consultar les webs de les escoles o la del Centre de Recursos Pedagògics (https://sites.google.com/a/xtec.cat/crp-osona/les-fonts-del-llucanes):
> A l’escola la Monjoia de Sant Bartomeu, han apadrinat la Font de la Teula.
> Els nens i nenes de Terra Nostra d’Olost, la Font Puda, un bon lloc d’esbarjo.
> L’escola Heurom de Perafita vol apadrinar la Font del Raig.
> A l’Aurora de Sant Boi esperaran a l’any vinent per apadrinar la Font dels Pujols. De moment volen fer un fulletó amb totes les fonts del poble.
> La Font del Sidro és l’escollida pels nens i nenes de La Forja d’Alpens. Com diuen, “sempre raja”.
> A l’escola Gafarró de Santa Eulàlia han apadrinat la font Mosquera. Hauran d’arreglar l’accés perquè està embrossat.
> Els Roures de Sant Feliu no saben quina font apadrinar, però fan un treball sobre totes les fonts del poble i l’ús que se’n feia al segle XX.
> Els nens i nenes de l’escola Llevant d’Oristà i la Torre, han triat la Font de la Tuia.
> A l’escola FEDAC de Prats, han escollit les fonts del Xambó i la del Ti, properes a l’escola.
> A l’escola Lluçanès de Prats apadrinen la Font de les Coves, la Guillera, i la del Marçal. La visita a les fonts els va servir per “prendre consciència de la importància d’aquests indrets com a entorn natural i carregats d’història”.

Projecte Fonts
Des de la creació de la plataforma Lluçanès Viu, es treballa en el Projecte Fonts. Ramon Baucells, membre de la plataforma, explica que consisteix en trobar totes les fonts de la comarca per fer un inventari, comprovar-ne l’estat i analitzar-ne l’aigua. L’apadrinament de fonts a les escoles és un projecte paral·lel que busca la implicació i col·laboració activa d’escoles i dels veïns i veïnes.
El Lluçanès és un territori ric en fonts, però moltes estan perdudes per l’excés de vegetació i la poca utilització de la seva aigua, sovint contaminada. A la web de la plataforma es pot trobar més informació d’aquesta i altres iniciatives (llucanesviu.com).//

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any