20.07.2015 - 09:06
|
Actualització: 22.07.2015 - 11:08
Els ajuntaments, a través de l’Acord de Santa Creu, van demanar la màxima participació possible per tal d’aconseguir esdevenir la comarca de la gent, i sortir al mapa català com la comarca número 43 de Catalunya.
I per informar de tot el què pot suposar esdevenir una nova comarca, durant aquests dies, al Lluçanès s’estan vivint debats a tots els pobles. I es parla d’economia, de sentiments, de serveis, de noves administracions, de voluntat, de mapes, d’infraestructures i de necessitats. De por als canvis i d’il·lusió per fer les coses diferents. A més, en aquesta mateixa Rella s’ha repartit un díptic informatiu i a cada casa del Lluçanès es rebrà un llibret amb preguntes i respostes.
Es tracta doncs, de donar tota la informació disponible i de fer partícips a tots els habitants del Lluçanès que el dia 26 podran anar a votar per decidir quin model d’organització mancomunada volen per al seus futurs pobles. Però també per si volen sortir en el mapa de Catalunya com comarca reconeguda. Per treballar plegats els 13 municipis del Lluçanès. Per sortir als llibres escolars i als mapes del temps. Per gestionar de forma directe els recursos que la Generalitat concedeix a les comarques. O per tenir veu pròpia als Departaments de la Generalitat i participar dels seus pressupostos.
I, per què la comarca ?
No cal dir que per raons històriques, geogràfiques, per tenir una marca pròpia amb tot el què això suposa. I sobretot, per fer la comarca de la gent. Per què volem una comarca que no es basi únicament en el passat, sinó que miri decididament cap al futur. Històricament la majoria d’habitants del Lluçanès ha tingut el sentiment de pertinença a aquesta comarca natural i la percepció que les seves necessitats estarien més ben ateses si fóssim una comarca reconeguda que no pas havent de dependre de les comarques que ens envolten, on els nostres pobles i la nostra gent representen una part molt petita del total. Ara, per primera vegada, tenim l’oportunitat de fer realitat aquesta vella però plenament actual reivindicació.
Tot i les moltes gestions i reivindicacions que des dels ajuntaments i la societat civil s’havien fet, va ser l’any 2010 quan els nostres ajuntaments, aglutinats pel Consorci del Lluçanès, van decidir dur a terme els tràmits oficials que preveia la llei, per convertir-nos en una nova comarca de Catalunya. Aquesta petició, avalada per un estudi tècnic extern, va passar els tràmits necessaris el 2014. Dues comissions de la Generalitat en van aprovar la proposta i va ser llavors que el Parlament de Catalunya va demanar realitzar la consulta ciutadana per a poder esdevenir comarca de forma immediata.
Què volem ?
Una eina de gestió dissenyada per la mida dels nostres pobles amb les mateixess característiques i necessitats. Un ens innovador que permeti treballar des de la proximitat fugint de les actuals estructures dels Consells comarcals que permeti als nostres petits ajuntaments superar, junts, els reptes compartits que el territori del Lluçanès i la seva gent tenim.
Per tot això, i molt més, el dia 26 de juliol vota Lluçanès.