consorci

Ahir dijous 1 d’octubre, després de 4 mesos de les eleccions municipals, i dos mesos de la consulta sobre l’oficialitat de la comarca, es va constituir el Consorci del Lluçanès.

Abans de començar, el president de l’anterior legislatura, Lluís Vila, va posar de manifest la feina feta i va agrair als responsables del mandat  la tasca que van fer.

També va manifestar la necessitat d’aconseguir la comarca, i va afirmar que el resultat de la consulta compleix les condicions pactades. Finalment, va felicitar i desitjar sort als nous representants a l’ens.

Els nous representants

Josep Maria Masramon, alcalde de Sant Boi, i Laia Serradell, regidora de Sobremunt, van formar la mesa d’edat de la constitució del consell general del Consorci. Després que cada conseller acceptés el càrrec, el primer escull va ser l’elecció del futur president. Només hi va haver la candidatura d’Isaac Peraire (ERC), alcalde de Prats, que es va aprovar per unanimitat dels representants. Així mateix, Marc Sucarrats (CiU), alcalde d’Oristà, i Joan Carles Solé (FEM – Independents), alcalde de Lluçà, van ser aprovats per ser 1r i 2n vicepresidents de l’ens. Les candidatures van ser consensuades en reunions prèvies gràcies a un acord amb totes les forces polítiques de la comarca.

Estat del consorci

Els següents punts de l’ordre del dia passaven per aprovar el règim de sessions, que seran de forma trimestral el 2n dijous; el càrrec de tresorer, que passa a ser un càrrec tècnic, i es va donar a conèixer l’estat de comptes, on hi ha un fons de 108.000€.

Les línies del Consorci

Isaac Peraire, en el seu discurs, un cop investit com a president del Consorci del Lluçanès, va agrair la confiança, però va remarcar que  els últims anys, tot i que segur que havien set durs, va faltar iniciativa política i lideratge compartit.

Peraire va mostrar la necessitat de treballar junts: “Aquest Lluçanès necessita que tots i cadascun de nosaltres hi aportem iniciatives, necessita que remem junts sense tenir en compte si el meu campanar és més gran que el del costat”.

Després es van apuntar les línies d’actuació de l’ens:

–          Sortida Juridicolegal: durant la campanya Lluçanès 26J es va dir que la continuïtat jurídica del Consorci del Lluçanès estava en dubte per culpa de la LRSAL (Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local). La llei demana que els consorcis s’adscriguin a un ens superior, que en aquest cas podria ser l’Ajuntament de Prats, el Consell Comarcal d’Osona o la Diputació de Barcelona. “Buscarem la formúla més adequada” va apuntar Peraire.

–          Els projectes: L’escola bressol del Lluçanès, el pla cultural, la recollida de residus, el centre de serveis, seran alguns dels projectes que es duran a terme. Peraire va posar èmfasi a una nova manera de treballar, amb responsables polítics al capdavant de cada projecte i que no necessàriament siguin alcaldes.

–          Reconeixement comarcal: “Aquesta serà l’etapa del reconeixement oficial de la comarca” va dir el president del Consorci. “L’encàrrec ja s’ha traslladat a la Generalitat, i el nou govern haurà d’entomar la demanda”. Tot i això, Peraire va expressar la voluntat que els pobles que va sortir que No a la consulta, no es poden ni volen despenjar-se del projecte, i que trobaran la manera perquè no se’n desvinculin. consorci2