26.11.2015 - 11:43
|
Actualització: 26.11.2015 - 12:43
En la roda de premsa celebrada ahir al Consorci del Lluçanès es van desgranar els tres eixos de treball de l’organisme. Isaac Peraire, president del Consorci i alcalde de Prats, va ser l’encarregat d’explicar la “nova etapa”, oberta amb la renovació del Consorci, i després dels complicats resultats de la consulta del 26 de juliol. Les tres línies de treball són els projectes conjunts, la sortida jurídico-legal de l’ens i el reconeixement comarcal de la comarca del Lluçanès.
El “nou” Consorci presenta un seguit de projectes per optimitzar recursos dels municipis, la voluntat donar arguments per la comarca, i la nova situació jurídico-legal del Consorci, que s’adscriurà a l’ajuntament de Prats.
La situació jurídico-legal del Consorci
La Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) obliga els Consorcis a adscriure’s a una altra administració. El Consorci del Lluçanès no ho havia fet, i la llei estava vigent des del 31 de desembre del 2014. Tal com explica Peraire, “el 5 de febrer de 2015, l’Hisenda espanyola actua “de facto” i adscriu el Consorci al Consell Comarcal d’Osona. El CCOsona trasllada aquesta comunicació al Consorci del Lluçanès, l’última setmana de juliol del 2015”.
Des que es van renovar els òrgans del Consorci del Lluçanès, el passat 1 d’octubre, s’han mantingut diverses reunions entre alcaldes, amb el CCOsona i amb Governació. Després d’aquestes trobades, en una reunió celebrada el 12 de novembre es va acordar iniciar el procés de modificació dels Estatuts del Consorci per adscriure’l a l’Ajuntament de Prats de Lluçanès. Tal com diu Peraire, ha sigut una decisió consensuada entre tots els alcaldes, que han conclòs que és “la millor sortida per l’ens”. Serà de manera temporal, ja que l’organisme s’adscriurà al Consell Comarcal del Lluçanès “quan aquest existeixi”. Com afegeix Peraire, aquesta adscripció es fa per qüestions legals, però es manté la independència de l’ens, que tindrà el seu propi pressupost.
Entre d’altres coses, en la modificació dels Estatuts també es proposa canviar el funcionament del Consell Executiu, que passaria a estar format pels alcaldes, i el CCOsona deixaria de formar part de l’ens. La renovació dels Estatuts es durà a terme en els propers mesos.
El reconeixement comarcal
Tal com diu Peraire, “la situació jurídico-legal del Consorci es solucionaria amb el reconeixement de la comarca”. En els darrers mesos tots els municipis han aprovat els resultats que van sorgir de la consulta. Malgrat la negativa de 5 pobles, Peraire explica que volen convèncer i donar arguments a la gent perquè creguin en la comarca: “treballem tots junts per tenir la comarca dels 13”.
Peraire afegeix que Governació “té la pilota damunt la taula”. Com diu, “de moment tenim els requisits i pot crear la comarca de 8” (en aquest cas el Consorci continuaria sent de 13). Però com diu, “la nostre voluntat és el Consorci de 13 amb vocació de Consell Comarcal de 13”.
S’haurà d’esperar la formació d’un nou govern català per tirar endavant la redacció de la Llei de la nova comarca del Lluçanès. Peraire apunta que si tot va bé la comarca es podria oficialitzar al març o a la primavera que ve.
Els projectes del Consorci
La roda de premsa va començar amb l’explicació breu dels 9 projectes temàtics, que es treballaran conjuntament entre tots els municipis. Com va dir, la majoria són temes que ja es duien a terme, sobretot pels tècnics del Consorci, però que ara se’ls vol donar “una empenta”. En aquestes primeres setmanes s’han començat a treballar, i s’han escollit regidors i alcaldes per liderar-los. Com recorda Peraire, la feina que fan al Consorci no és retribuïda.
Preguntat pel finançament d’aquests projectes, Peraire explica que “no és qüestió de trobar finançament nou, sinó d’optimitzar el que tenim ara. Donar millor servei, mancomunar”. Posa l’exemple del projecte del Centre de Serveis, que està explorant que els ajuntaments puguin compartir el servei d’arquitecte municipal, i afegeix “crear la comarca del Lluçanès no és crear despesa. Crear la comarca del Lluçanès és crear oportunitats”.
Aquests són els projectes que s’han iniciat: