22.07.2015 - 09:25
|
Actualització: 22.07.2015 - 11:25
Després que Governació desaconsellés celebrar el procés participatiu coincidint amb les eleccions al Parlament de Catalunya, la majoria d’alcaldes del Lluçanès s’han reunit aquest dimarts 10 de març per pactar una nova data. S’havia parlat de deixar la consulta per després del 27 de setembre, però finalment s’ha optat pel 26 de juliol, amb un marge més que suficient de 4 mesos per fer-ne la difusió pertinent i motivar la participació.
Lluís Vila, president del Consorci del Lluçanès, explica que des de Governació se’ls ha fet arribar un reglament per dur a terme la consulta, amb algunes parts que es poden negociar, com la pregunta. Tal com explica, està previst que es faci campanya a favor del sí a tots els municipis. En el reglament no es parla de la participació necessària perquè es valori positivament, però una vegada feta la votació, tots els ajuntaments hauran de fer un ple municipal per decidir, en funció dels resultats, si volen formar part de la nova comarca. De totes maneres, Vila afegeix que la consulta ha de servir per “convèncer el Parlament, i que és allí on tenen l’última paraula”, tan a l’hora d’oficialitzar la comarca, com a l’hora de decidir quins municipis en formaran part.
Eva Boixadé, alcaldessa de Lluçà, i Montse Barniol, alcaldessa d’Alpens, es van abstenir a l’hora de decidir el dia de la consulta. Tal com explica Boixadé, per ella era preferible fer la consulta abans de les municipals, el 25 d’abril, tal com havia proposat. Afegeix que “quan es convoca un procés d’aquest tipus, s’han de tenir uns criteris clars i en aquest cas no s’ha establert ni la participació necessària per tenir en compte la consulta”. De totes maneres, per Boixadé l’acord de la data és “positiu i un pas endavant”. Tal com diu, fa “un vot de confiança” i ajudarà en la campanya a favor del sí, en tots el àmbits.
La consulta: 8 mesos d’estira-i-arronsa
La proposta de consultar a la població va entrar en escena l’agost passat. Provenia de Governació, i en un primer moment tant Lluís Vila com la plataforma “El Lluçanès és Comarca” s’hi van oposar. Les setmanes van anar passant, i des de Governació continuaven plantejant la idea del procés participatiu. Tal com vam recollir a La Rella, alguns alcaldes veien amb bons ulls l’organització de la consulta, i d’altres no s’hi oposaven tant frontalment. De mica en mica la proposta va ser més ben vista, i va començar una negociació amb Governació per establir com hauria de ser la consulta. El passat 20 de gener, després de reunir-se amb Marc Prat, secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals del Departament de Governació de la Generalitat, es va exhibir unitat municipal per la consulta. Malgrat tot, el desacord d’alguns alcaldes s’ha fet notori durant tot aquest periple. Eva Boixadé, alcaldessa de Lluçà, ha recordat en reiterades ocasions, que la consulta no és necessària, i que el Lluçanès ja es podria haver oficialitzat.