16.07.2015 - 08:20
|
Actualització: 22.07.2015 - 11:39
Sóc olostenca de tota la vida i, per tant, nascuda i viscuda al Lluçanès, comarca que estimo i a la que em sento vinculada i en formo part totalment, tant per les meves vivències personals com per la feina que he dut a terme.
Un cop dit això, el meu gran dubte és si per ser comarca cal crear una administració com el Consell Comarcal. Crec que és l’hora d’una nova política, d’una nova manera de fer les coses, i quan llegeixo o sento parlar de la comarca, penso que hauria de ser una oportunitat per fer les coses de manera diferent i crear una comarca que fos la comarca de tots. No obstant, enlloc he vist que es parli de temes com ara participació ciutadana, innovació en la governació, apoderament dels ciutadans en les seves institucions, entitats o ens oberts…
Sovint es diu que si se’ns reconeix administrativament com a comarca tindrem més diners i que, per tant, funcionaran millor els serveis, serà molt bo per al turisme, es valorarà el nostre paisatge, etc. Sobre aquesta qüestió, ningú ha acabat d’aclarir exactament d’on sortiran aquests diners ni, el que és més important, quins projectes i compromisos hi ha d’utilització d’aquests recursos a nivell de comarca.
Pel que fa als serveis, aquells que conec de més a prop, que són la sanitat i l’educació, continuaran funcionant exactament com fins ara: en educació continuarem depenent dels Serveis Territorials a la Catalunya Central, i a nivell de Sanitat també es funciona per grans àrees. Per altra banda, hi ha serveis que presten Consells Comarcals, com ara els menjadors o el transport en l’educació, que no sé si serien viables i eficients en un àmbit territorial tan petit, amb les distàncies i el volum de nens que tenim. Em consta que la majoria de centres dels Lluçanès són deficitaris en el tema de menjador, i això es compensa pel fet que es gestiona conjuntament amb els centres d’Osona. De la mateixa manera, hi ha altres serveis que caldrà llogar o pagar al Consell Comarcal d’Osona, perquè és inviable econòmicament crear-los per a poblacions petites, com ara abocadors, plantes de triatge, aigües, i un llarg etcètera.
I a tot això hi hem d’afegir el fet que, per una manca d’aposta política, en els darrers anys s’ha deixat caure i s’ha anat reduint al màxim el Consorci del Lluçanès. Per tant, si fins ara no hi ha hagut acord per impulsar l’òrgan que teníem i que ens permetia mancomunar serveis per unir forces, per què ara volem un organisme que ens doni això? Dubtes, molts dubtes.
Crec que ningú posa en dubte que la nostra situació a l’altiplà, el paisatge propi i únic del Lluçanès i el tarannà de la gent que en formem part fan que el Lluçanès sigui un territori viu i dinàmic, que té sens dubte trets diferencials amb la resta d’Osona. Tot i això, avui dia, coses com els mitjans de comunicació, les relacions laborals o les xarxes socials no em fan sentir que pertanyem a una zona aïllada, com possiblement passava fa 150 anys. La gent del Lluçanès ens trobem a les Festes Majors, jugant a bitlles catalanes, al Canti la Font … però cal que per això ens reconeguin administrativament?
Com ja he dit, em sento del Lluçanès i per sentiments m’agradaria un reconeixement com a comarca. Ara bé, a dia d’avui no tinc clar què significa això. No s’ha explicat a la ciutadania, i a dues setmanes de la votació no sento parlar a ningú pel carrer d’aquest tema. Tocava fer una campanya amb molta informació, transparència, debats amb arguments a favor i en contra, exposar els pros i els contres (segur que hi ha moltes coses positives, però també de negatives), i això no s’ha fet o, com a mínim, no ha arribat a la població. I personalment alguns dels vídeos i campanyes que he vist no m’han semblat motivadors ni engrescadors per anar a votar.
Personalment crec que si no s’aconsegueix que com a mínim el 50% de la gent vagi a votar, és que no hi ha interès, que s’ha fracassat en el procés o en els objectius. Imaginem votar un referèndum de Catalunya i que no voti ni el 50% de la gent? En canvi, ja s’ha acordat des de la Generalitat i els ajuntaments del Lluçanès que tan sols amb una participació global d’un 35% s’acceptarà com a vàlid el referèndum.
Ara bé, tenint en compte tot això, potser es podria crear un ens o administració diferent? Un ens que reconegui les particularitats del territori, però al mateix temps impulsi polítiques i maneres de fer diferents, en la proximitat però aprofitant allò que ja es fa bé? De nou preguntes sense resposta.
Dic NO a una comarca on tot són flors i violes, però dic SÍ a una comarca que vulgui canviar la manera de fer les coses, on el bé comú, la participació i l’apoderament ciutadà sigui el pal de paller.