22.04.2016 - 16:26
|
Actualització: 22.04.2016 - 18:26
La primavera desperta amb força i els rosers floreixen com mai. S’acosta Sant Jordi, i amb ell, un bon moment per tenir un detall amb els éssers estimats. No cal anar gaire lluny per trobar la millor rosa, ni per descobrir propostes literàries ben diverses; el Lluçanès n’està farcit, de flors, de temes i d’autors.
Una de les novetats més fresques és Cap a les estrelles, de Daniel Montañà. El metge de Sant Boi de Lluçanès, amb una vintena de llibres d’història publicats, ara sorprèn amb una novel·la sobre la vida i la memòria. Quan el Pere sap que el seu amic de tota la vida ha tingut una embòlia, els records reviuen.
Passat i present se superposen a la novel·la Oristà, del berguedà Xavier Tornafoch. Una història que comença i acaba en aquest poble i gira al voltant de la guerra civil i com repercuteix sobre l’actualitat.
A l’estiu Vicenç Ambròs va presentar Laberints, un recull de narracions sobre misteris, trencaclosques, anècdotes o reflexions escrites entre el 1999 i el 2014. I acabat de sortir del forn, també presenta un llibre sobre els 25 anys del GALL.
25 anys de compromís social
El llibre recull molt més que la història de l’entitat. Vicenç Ambrós també hi ha recollit l’experiència i el compromís social del GALL, molt arrelat al Lluçanès. Es percep en obres com “Pudor de Cremat”, basada en l’experiència dels lluçanesos que van viure els focs del 94. El GALL ha pretès crear debat i reflexionar, i ho ha fet amb obres de creació col·lectiva, i sovint sota l’empara de professionals.
Com explica Ambrós, el propòsit del llibre és “redescobrir el GALL buscant la veu i els gestos dels seus protagonistes”. Per aquest motiu el llibre inclou textos de diversos col·laboradors de l’entitat, alguns directors de prestigi en el món del teatre, com Jordi Lara, Josep Maria Miró, Elisa Crehuet, Joan Roure, Ada Vilaró o Lali Barenys. També inclou textos dels escriptors Josep Riera, Roser Iborra o Ramon Erra, i d’altres personalitats, com els darrers alcaldes de Prats, Lluís Vila i Isaac Peraire. Fins a 45 noms que han donat forma a l’entitat.
Tal com va explicar Mª Àngels Parareda amb motiu del reportatge publicat a LaRella 370, l’arxiu del GALL és molt extens i conté documentació de totes les obres, crítiques teatrals i projectes duts a terme. Ambrós ha nedat per tota aquesta història per condensar en un llibre, els 25 anys de compromís teatral i social.
Josep Vilaró s’estrenava aquest estiu amb El poble i jo, un recull de poemes personals. Com descriu l’autor “s’esforça per créixer com a persona, i té l’esperança d’entendre alguna cosa en aquest món tan complex”.
També poètic, a finals de setembre es va publicar El límit dels ulls, recull de poemes de l’oristanenc Josep Riera, que va guanyar el premi literari Miquel Arimany.
Si ets curiós i t’agrada la història, amb La Trencadansa de Prats de Lluçanès podràs descobrir totes les particularitats d’aquesta dansa, i com ha evolucionat al llarg dels anys, de la mà de Roser Reixach.
Amb els anys la medicina també ha canviat, però això no vol dir que les receptes antigues perdin les seves propietats. Hermínia Ordeig ens parla de remeis naturals a La medicina popular a l’alt Lluçanès.
Moltes novetats pels més petits
Com és habitual, Subi i Anna, escriptors de Sant Boi, arriben carregats de novetats pels més petits de la casa. Enguany han creat una nova sèrie sobre els Transports, en la que ja han editat dos contes, sobre els Terrestres i sobre els Aquàtics. En ells els protagonistes són animals que condueixen diferents vehicles per terra o per aigua. Els textos d’aquests llibres estan creats a partir de rodolins, i contenen il·lustracions divertides que atreuran l’atenció dels petits.
Com a novetat també arriba, el sisè llibre de la col·lecció sobre els oficis, amb el conte M’agradaria ser… Mestra. I com a última novetat també editen Mi abuelo es una estrella, un llibre que narra com explicar als infants la pèrdua d’una persona estimada. Aquest conte està escrit només en castellà, amb les il·lustracions d’en Subi i narrat per Sacha Azcona. Com cada any, en Subi i l’Anna firmaran contes el dia de Sant Jordi a la plaça Major de Vic.
Subi també ha posat les il·lustracions en l’últim treball de Montserrat Serra. Es tracta del segon conte de la col·lecció La colla del raval. Serra, de Santa Creu de Jutglars, portarà els protagonistes de la seva història cap al Lluçanès, i entre els dibuixos hi descobrirem diversos indrets de la comarca.
Enguany també s’ha editat per primera vegada un llibre amb les narracions guanyadores del premi Sambori d’Òmnium, amb contes de tres alumnes de l’escola Lluçanès de Prats. Aquest llibre només es pot consultar en les biblioteques de les escoles.
Els gegants protagonistes
Per segon any consecutiu, l’AMPA de l’escola bressol la Pitota ha editat un llibre infantil per Sant Jordi que enguany es titula ‘Festa Gegant al Lluçanès’. L’edició del llibre s’emmarca dins la campanya ‘Cap nen sense llibre’ que va iniciar en el mateix centre educatiu l’any passat i que té l’objectiu que cada nen de l’escola tingui un conte on hi apareguin elements que puguin reconèixer. Aquest any, amb l’avinentesa del trentè aniversari dels gegants de Prats, l’argument del conte és una festa d’aniversari per l’Àgata i el Vicenç on hi assisteixen tots els gegants i capgrossos de la resta del Lluçanès. Per aconseguir que aquest llibre fós una realitat, l’AMPA de la Pitota ha comptat amb la col·laboració econòmica del Consorci del Lluçanès i de diferents ajuntaments de la comarca, així com amb l’ajuda per fer el text de l’escriptor Vicenç Ambrós. Pel què fa el disseny i les il·lustracions que acompanyen el text han estat fruit de les mares de l’AMPA. La venda dels contes tindrà lloc amb una paradeta a Prats els dies 22 i 23 d’abril, dies de Sant Jordi escolar i Sant Jordi, respectivament. Després d’aquests dos dies es podrà trobar ‘Festa gegant al Lluçanès’ a la llibreria Cal Siller, que també ha estat l’editorial.