La Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya ha demanat a la Mesa de la Cambra que s’inicïi la redacció de la Llei de la Nova Comarca del Lluçanès. La petició es va fer aquest dimarts 26 d’abril i estava signada per tots els partits presents al Parlament.

Quan la Mesa del Parlament admeti a tràmit la sol·licitud, es crearà una ponència parlamentària conjunta, i es farà  l’encàrrec de redactar la nova llei a la Comissió de Governació. Aquesta serà l’encarregada de treballar-la i resoldre les qüestions que queden pendents. Com diu Isaac Peraire, president del Consorci del Lluçanès, serà aquesta comissió qui decidirà quins municipis formaran part de la comarca, i els terminis en què es farà realitat.

La proposta de nova Llei té el suport verbal de tots els partits parlamentaris, que així ho van manifestar als alcaldes del Lluçanès. Un cop redactada la llei, s’aprovarà amb la majoria de vots favorables al Parlament.

Un procediment diferent al que es va pactar abans de la consulta del 26J

El resultat de la consulta del passat 26 de juliol, amb la negativa de 5 dels 13 municipis, va canviar el full de ruta marcat. Tot i complir-se els criteris bàsics pactats amb Governació, va quedar un gust amarg. Segons les pautes de Governació, per poder esdevenir comarca,  el  havia de guanyar a 2/3 dels pobles que representessin la meitat de la població, o bé a la meitat dels pobles si aquests representaven 2/3 de la població. Aquesta última és la condició que facilitaria la creació de la comarca: 8 pobles que sumen 5.561 habitants.

Amb aquest resultat favorable, havia de ser el Govern, i concretament el departament de Governació, l’encarregat de portar la proposta de nova llei al Parlament. Aquest procediment, de lectura única, hauria permès tramitar la comarca del Lluçanès amb més rapidesa, com va passar amb el Moianès. Finalment la Llei de la Nova Comarca del Lluçanès es tramitarà seguint aquest procediment diferent. No se sap quan s’enllestirà la Llei, però sembla que la comarca ha començat el camí definitiu cap a la oficialització.