El Síndic de Greuges de Catalunya supervisarà la postura del Departament de Governació i les admnistracions locals implicades en el procés participatiu sobre la constitució de la nova comarca del Lluçanès. El síndic, Rafael Ribó explica en un comunicat que analitzarà el malestar del sector favorable a la creació de la nova comarca, que “qüestiona l’ambigüitat i la passivitat de l’Administració respecte els passos a seguir”.
En un comunicat emès, la plataforma recorda que es compleixen els requisits que marca la Llei d’Organització Comarcal de Catalunya, i també el requeriment fet pel Parlament de Catalunya de consultar a la població. Per això reclamen que aquest setembre s’iniciï la Llei de Creació de la Comarca del Lluçanès.
Així mateix, han demanat al Síndic de Greuges que vetlli per la salvaguarda de l’opinió del poble “sense interessos partidistes” perquè la creació de la comarca sigui un fet. Per això també demanen a la gent del Lluçanès que sol·liciti els seus dubtes i ajuda al Síndic, a títol individual.
Des de la plataforma no s’entén que passada la consulta es digui que “qualsevol acord de nova comarca no seria efectiu fins el 2019, mentre que durant la campanya s’havia dit que es treballaria fins aquell moment mitjançant un Consell d’Alcaldes”.

Incertesa al Lluçanès
Un mes després de la consulta al Lluçanès la pregunta més repetida al carrer és “Serem comarca o no?”. El debat continua ben viu però res ha canviat. Sortint de la reunió d’alcaldes posterior a la consulta, Peraire va explicar que volien seguir treballant tots junts i demanava paciència fins el 2019.
Després de la consulta, els ajuntaments havien de ratificar el resultat, de la consulta en un ple municipal. De moment només l’ajuntament de Lluçà i Prats de Lluçanès han ratificat els resultats (a Prats ha sigut aquest mateix dilluns).
En aquest sentit, el grup municipal de CiU de Sant Feliu Sasserra, demanava en un comunicat que es respectés el No expressat al seu municipi, però demanen a l´Ajuntament “que no deixi de col·laborar si cal més intensament amb els 13 pobles que formen part de la realitat del Lluçanès”.
A Sant Agustí i Sant Boi, on va guanyar el No malgrat que s’esperava un Sí clar al Lluçanès, han aparegut pintades anònimes a la carretera, que acusen els alcaldes de “traïdors”. D’altra banda, els cartells d’entrada al municipi de Sant Boi de Lluçanès van rebre pintades que “tatxaven” “de Lluçanès” amb pintura. L’acció va ser condemnada per alcaldes i membres de la plataforma El Lluçanès és Comarca.