20.07.2015 - 08:49
|
Actualització: 22.07.2015 - 10:50
Que geogràficament el Lluçanès és una comarca ningú ho pot negar ja que les evidències són prou clares. Que ho pugui ser administrativament i política depèn de nosaltres. El proper dia 26 ho decidirem en un referèndum.
A l’hora de triar el sentit del nostre vot, ho podem fer per qüestions sentimentals o bé per qüestions més pràctiques, però mai hauríem de fer-ho en base a la por al canvi o als rumors que sovint són falsos o sense fonament.
Es diu que la sanitat mai fa guanyar unes eleccions però que en canvi les pot fer perdre, i segurament una cosa semblant es pot dir en el cas d’un referèndum com el del proper dia 26.
Que el Lluçanès esdevingui una comarca no farà canviar les prestacions sanitàries que rebem els ciutadans, i per tant probablement ningú votarà afirmativament pensant que d’aquesta manera s’incrementaran els serveis sanitaris de la nova comarca. Però en canvi si que pot haver-hi persones que votin no a la creació de la nova comarca influenciats per la possibilitat que canviï el seu metge de capçalera, o el seu hospital de referència, i és per això que cal deixar ben clar que la planificació i la distribució dels serveis sanitaris la fa el Servei Català de la Salut tenint en compte les necessitats del territori i de la població i que en moltes ocasions sobrepassa el marc comarcal.
Ha de quedar clar per tant que l’ABS Lluçanès continuarà oferint els serveis que presta actualment, que ho farà mitjançant l’actual equip de professionals, als mateixos consultoris locals i al recent inaugurat CAP de Prats i que estarà formada pels municipis que actualment la formen i que aquells municipis de la nova comarca que actualment pertanyen a una altra ABS en continuaran format part com fins ara. I el nostre hospital de referència continuarà sent l’Hospital Universitari de Vic així com l’Hospital de Santa Creu i l’Hospital de Sant Jaume seran els centres sociosanitaris que atendran els ciutadans del Lluçanès.
Hi ha antecedents en aquest sentit, com és el cas de Collsuspina que malgrat ser de la nova comarca del Moianès continua depenent de l’ABS de Tona pel que fa l’assistència sanitària.
Que un dia pot haver-hi canvis en la cartera de serveis o en la forma com es distribueixen territorialment és indubtable, com ha passat en diverses ocasions al llarg del temps, però això no dependrà del fet de ser una comarca reconeguda administrativament ja que els serveis sanitaris no formen part actualment de les competències dels consells comarcals.