En un comunicat emès, recorden que es compleixen els requisits que marca la Llei d’Organització Comarcal de Catalunya, i també el requeriment fet pel Parlament de Catalunya de consultar a la població.  Per això reclamen que aquest setembre s’iniciï la Llei de Creació de la Comarca del Lluçanès.

Així mateix, han demanat al Síndic de Greuges que vetlli per la salvaguarda de l’opinió del poble “sense interessos partidistes” perquè la creació de la comarca sigui un fet. Per això demanen a la gent del Lluçanès que sol·liciti els seus dubtes i ajuda al Síndic, a títol individual.

Des de la plataforma tampoc s’entén que passada la consulta es digui que “qualsevol acord de nova comarca no seria efectiu fins el 2019”, mentre que durant la campanya s’havia dit que es treballaria fins aquell moment mitjançant un Consell d’Alcaldes.

Comunicat emès el passat 11 d’agost:

Ja han passat gairebé dues setmanes des de la celebració de la consulta.

En el darrer comunicat que vam fer des de la plataforma, acabàvem dient que “Ara només ens toca a nosaltres, a tots els veïns de tots els pobles, a tota la gent del Lluçanès, fer el mateix: dir un Sí, ben clar, ben explícit i ben alt, A SER reconeguts”.

I així, ben clar, ben explícit i ben alt vam dir: SÍ, VOLEM SER.

Varem participar a la consulta un 55,14% de les persones que hi estàvem cridades i un 70,73% dels vots emesos van ser SÍ, mentre que els vots del NO van ser únicament el 26,44%. A tots el nostre reconeixement.

Amb això complim abastament els requisits que marca la Llei d’Organització Comarcal de Catalunya, (art. 9 que ens remet a l’art. 8.1) i també al requeriment fet pel Parlament de Catalunya que es referendés aquesta petició. Només falten els acords dels Plens respectius dels diferents pobles.

Però vet aquí que, tot i aquests resultats, sembla que el  VOLEM SER el volen canviar per un POTSER.

El mateix dia de les votacions, en el moment de fer la valoració, va donar aquesta sensació. L’endemà mateix es qüestionava el SÍ amb ves a saber quins arguments i, posteriorment, se’ns diu que els alcaldes dels 13 municipis volen seguir treballant conjuntament per prestar serveis a la ciutadania i que Governació aportarà assessorament per tal de trobar l’eina més útil i eficient…??? Tanmateix esmenten que qualsevol acord de nova comarca no seria efectiu fins el 2019!

Eina útil? = LA COMARCA!

2019? = CONSTITUCIÓ DEL CONSELL COMARCAL! I fins aleshores treballar amb un Consell d’Alcaldes per fer efectius els traspassos i serveis corresponents.

O no és això el què es va dir i repetir durant les jornades informatives?

Com vam dir, van canviar les regles del joc un cop començat el procés, van acordar noves condicions que, de ben segur, els han portat a aquest atzucac i ara mateix esmenten noves formules, que només dilaten, posposen i, ves a saber, si pretenen esvair el que la gent hem expressat clarament: VOLEM SER COMARCA.

Aquesta situació, el dubte de si les noves condicions establertes un cop començat el període de campanya informativa, s’acullen a la llei vigent, la resposta donada tot i el resultat clar de la consulta i el sentiment de quedar desemparats, ens ha portat a exposar el nostre malestar al Síndic de Greuges, a demanar-li que iniciï un seguiment de tot aquest procés i insti, si així ho creu, a que, d’una vegada per totes, es redacti el projecte de Llei de Creació de la Comarca del Lluçanès, i que aquesta sigui una realitat en les primeres sessions del Parlament de la propera legislatura.