09.11.2015 - 11:34
|
Actualització: 09.11.2015 - 12:34
Enmig de l’ambient distès de la Fira, amb més de 100 parades, una història antiga feia reviure un dels episodis més injustos del segle XVII. A Catalunya la persecució contra les bruixes va jutjar i penjar desenes de dones, sobretot entre el 1616 i el 1622.
Les representacions van acompanyar un dia assolellat i ple d’història. Joan Ramon Soler, alcalde de Sant Feliu, valora molt positivament tots els actes de la fira, feta amb el suport de tot el poble. Escrites i dirigides per Tomeu Amer i Montse Rodríguez, les escenes eren una fusió emocionant de la història real i situacions inventades; una recreació viva d’una època.
Podeu veure un recull de fotos de la Fes-ta Bruixa i el Samaniat clicant aquí
La bruixeria com a solució a la misèria
La sequera i els impostos assetgen els santfeliuencs, i una de les dones gosa queixar-se’n davant la visita de l’alcalde i el mossèn. Aquests els demanaran fe cega: “és millor no pensar tant” i resar. Però la mala collita preocupa molt, i les autoritats necessiten una culpable, una por que clogui la boca als indefensos personatges…
La resposta a tot plegat es troba en l’acusació de bruixeria, i aquesta vegada li toca a na Graciana. L’utilitzaran per justificar la sequera, però perquè ella? El vertader motiu per escollir-la resulta ser l’enveja de l’Íria, la filla de l’alcalde, que no pot suportar la seva relació amorosa amb na Bàrbara. Per això buscarà el caçabruixes Tarragó i l’amenaçarà de destapar la seva farsa si no l’ajuda a penjar na Graciana. Després del judici i les tortures, la dona no pot més i confessa, acompanyada amb la tendresa de la “Petita”, una inocent nena, un intens personatge.
Un homenatge viu
En l’emotiu final al Serrat de les Forques es recordaven totes les dones acusades injustament. Però les representacions també conviden a reflexionar sobre el poder i la veritat, i altres temàtiques ben actuals. Na Graciana és penjada mentre la seva estimada Bàrbara en suplica la clemència. Però reviu i es retroba amb totes les dones, com cada 1 de novembre a Sant Feliu Sasserra, entre parades, tradició, balls, i molta emoció.
Els Q-Fois fan festa
Els Q-Fois van celebrar 15 anys d’espectacles el 31 d’octubre. Any rere any han sorprès amb propostes arriscades, temàtiques punyents, i històries esotèriques. Enguany, han celebrat l’aniversari amb follia i circ.
Els assistents eren rebuts a la plaça per una trentena de personatges esbojarrats que els convidaven a fer-se bruixes. L’espectacle reinterpretava el samaniat, i incloïa tres impactants actuacions de circ. En el brindis final, s’agraïa la presència del públic durant 15 anys