Un Consell Comarcal del Lluçanès… diferent

  • A partir del dia 26 de juliol, el Lluçanès pot ser reconegut com a comarca oficial. I això suposa que el Lluçanès aparegui com una realitat diferenciada arreu. I el següent pas...en un màxim de quatre anys, serà la creació del Consell Comarcal del Lluçanès.

VilaWeb
Redacció
22.07.2015 - 09:26
Actualització: 22.07.2015 - 11:26

Aquest ens, en substitució del Consorci, ha de permetre gestionar més recursos de forma directe al territori i treballar des de la proximitat per tal de gestionar les competències pròpies de la forma més eficient i eficaç possible, tenint en compte les nostres particularitats. Potser serà necessari i més racional que alguns dels serveis  els prestem de forma col·laborativa amb altres consells comarcals, en canvi, n’hi ha d’altres que serà imprescindible crear-los de nou per tal de resoldre les pròpies mancances. Per tant el consell comarcal ha de ser un ens flexible, adaptable i raonable a la realitat de les nostres necessitats. En tot cas el poder de decisió sí que recaurà en els pobles del Lluçanès, que continuaran rebent tots els serveis i tindrem un òrgan vàlid interlocutor amb els Departaments de la Generalitat.
La direcció i l’impuls polític del Consell Comarcal és quelcom imprescindible perquè l’estructura i serveis tècnics del mateix pugui desenvolupar les seves tasques de manera coordinada, efectiva i amb resultats. Ara bé, aquesta direcció política podria i hauria de recaure en els 13 consistoris del Lluçanès representats pels seus 13 alcaldes, evitant la creació de noves figures polítiques innecessàries i repartiment de càrrecs i quotes de poder entre partits polítics. Els 13 alcaldes ja han estat escollits de manera democràtica en els seus pobles i representen una voluntat política majoritària determinada cadascun d’ells.
Es determinaran els serveis tècnics segons el Pla d’Actuació Comarcal i la ràtio de densitat de població del territori. L’objectiu és que aquests puguin donar servei de manera conjunta a les diferents poblacions del Lluçanès que ho vulguin o necessitin, de manera que faciliti la gestió ordinària municipal i n’abarateixi els costos. I els serveis tècnics seran els justos i necessaris per tal de portar a terme el propi Pla d’Actuació Comarcal.
I què més aconseguim tenint un consell comarcal propi? Doncs  una estabilitat jurídica per tal que tots aquells serveis que s’estan prestant actualment des del Consorci es puguin consolidar i aportar una visió a llarg termini. La possibilitat d’oferir suport directe als ajuntaments i serveis tècnics (secretaria, suport administratiu i de gestió, garantia jurídica, enginyers, arquitectes…) Participar en els pressupostos de la Generalitat per tal d’obtenir més inversió directe en estructures (equipaments i serveis públics, centres culturals, oficines de gestió, pla de camins rurals, noves tecnologies, dinamització del sector empresarial, millora de la competitivitat, valorització del patrimoni cultural i natural, suport als esdeveniments dels pobles i entitats…)
En definitiva, i tal com reprodueix l’Acord de Santa Creu, de 22 de juny entre tots els alcaldes:
« En cas d’un SÍ a la consulta i d’aprovar-se la Llei de creació de la Comarca del Lluçanès al Parlament de Catalunya, el Consell d’Alcaldes del Lluçanès actuarà com a òrgan de govern fins que, en un màxim de quatre anys, els agents implicats acordin constituir un nou òrgan com podria ser un Consell Comarcal amb funcions i competències adaptades a la realitat del Lluçanès. Es farà amb les bases que s’hauran posat amb tots els anys de feina al Consorci del Lluçanès i durant el temps de transició comarcal.»

Per més informació, consultes o suggeriments:
comarca@consorci.llucanes.cat

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem