Amb la comarca del Lluçanès no haurem d’anar a l’hospital a Prats

  • Desgranem alguns tòpics que sorgeixen en el dia a dia

VilaWeb
Redacció
22.07.2015 - 09:27
Actualització: 22.07.2015 - 11:27

Amb la creació de la comarca del Lluçanès es pretén aconseguir un reconeixement administratiu oficial que ha de permetre rebre un major finançament, desplegar nous projectes i serveis pel conjunt de la població i territori per tal de cobrir les seves necessitats i sense que suposi una major despesa pública. 

Davant aquesta possibilitat es generen una sèrie de dubtes sobre el seu funcionament, canvis d’hàbits, costums…

Desgranem alguns dels tòpics que sorgeixen en el dia a dia:

– No es farà un nou hospital al Lluçanès; per tant, cadascú anirà al que tingui de referència actualment. Sí, en canvi, que amb la comarca, al tenir veu pròpia i ser interlocutors directes amb la Generalitat, es podrà treballar per la millora dels serveis sanitaris que es presten des del Centres d’Atenció Primària.

El fet de tenir una nova comarca no vol dir, de cap manera, canviar els costums. La gent anirà on vulgui, com ara, per qüestió de metge, justícia, educació, lleure, comerç…

– Crear una nova comarca no genera més despesa pública, sinó que es repartiran els recursos de manera més directa al territori. És cert que els habitants del Lluçanès rebran un major nombre de recursos econòmics, els quals seran invertits en la millora de la població i infraestructures, però això no significa que augmenti la despesa pública, ja que hi haurà un repartiment diferent dels recursos que actualment administra la Generalitat de Catalunya.

És més, amb una comarca de 13 municipis és molt més factible mancomunar béns i serveis (arquitectes municipals, secretaris, enginyers, manteniments, compra de material…) i, per tant, la creació de la comarca pot suposar un estalvi als ajuntaments i, per tant, dels habitants que en formin part.

– La creació del Lluçanès no significa duplicar administracions ja que el Consorci serà substituït pel nou consell comarcal. El consorci no pot signar convenis de descentralització de competències de la Generalitat al territori, cosa que sí que poden fer els consells comarcals, rebent el finançament pertinent per prestar el servei: menjador i transport escolar, xarxa d’aigua i depuradores, tractament de residus, serveis tècnics a municipis de menys de 1.000 habitants, serveis socials bàsics, serveis comunitaris, empresa, emprenedoria i ocupació, habitatge, plans de camins, plans directors urbanístics i altres figures d’ordenació territorial…

– Un nou consell comarcal ha de ser operatiu: a un nivell ha de servir per establir serveis supramunicipals entre els ajuntaments del Lluçanès i, per un altre, establir convenis d’igual a igual amb comarques veïnes o altres administracions. Una nova comarca no significa tancar-se dins el seu territori, ja que moltes comarques existents desenvolupen projectes de manera supracomarcal si es posen d’acord en interessos comuns. En cas que sigui necessari es pot treballar amb grups de comarques per determinats temes, sempre tenint en compte el cost del servei i la seva eficàcia.

– Una nova comarca no requereix unes noves instal·lacions per al consell comarcal. Cal utilitzar espais municipals ja existents que siguin les oficines centrals, i continuar prestant els serveis de manera itinerant pels municipis del Lluçanès.

Reunió dels alcaldes lluçanesos amb Joana Ortega
Reunió dels alcaldes lluçanesos amb Joana Ortega

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any