Gats salvatges al Lluçanès!

  • Columna d'opinió de Ferran Sayol, de Sant Bartomeu del Grau

VilaWeb
Redacció
01.06.2015 - 09:35
Actualització: 22.07.2015 - 11:36

Al Lluçanès hi ha gats salvatges! Potser no us sembla una notícia sorprenent, però fa unes setmanes es va fer la primera fotografia de Gat salvatge al Lluçanès. Aquest animal és l’únic felí autòcton de Catalunya, però és molt poc conegut per la gent, que amb prou feines sap que viu en boscos de casa nostra. Quan ho expliques als amics, et diuen: “ah, vols dir un gat mesquer? o un gat de carrer? o un gat assilvestrat?” No, no és res de tot això! I ara us explicaré perquè:

Un gat salvatge (o Gat Fer) no és un gat domèstic que s’ha escapat de casa i s’ha “assilvestrat”. Per fer un símil, el gat domèstic és la domesticació del gat salvatge, igual que el gos és la domesticació dels llops. Per tant, el gat fer és tan salvatge com ho pot ser un llop. Fa milers d’anys, alguns homes van agafar aquests gats salvatges -es creu que a Egipte- i els van domesticar, seleccionant les diferents races que hi ha ara. Els gats domèstics també es poden assilvestrar, esdevenint un problema perquè es creuen amb les poblacions salvatges i en fan perillar la seva supervivència. Per poder diferenciar un gat salvatge d’un de domèstic, ens hem de fixar en cinc coses bàsiques: cos més robust, amb quatre ratlles molt marcades al clatell, una línia negra que li travessa l’esquena i una cua més aviat gruixuda amb dos o tres anells i una borla negre a la punta.

Un gat salvatge tampoc és un gat mesquer. És la geneta, un altre carnívor dels nostres boscos, el que també se’l coneix com a gat mesquer. De fet, la geneta no és cap felí i tampoc és autòcton de Catalunya, sinó que es va introduir a la península durant l’edat mitjana, provinent de l’Àfrica. Tanmateix, ja es tan comú als nostres boscos que el podem considerar propi. Comparat amb el gat fer, és més allargat, amb una cua molt llarga amb molts més anells negres, així com moltes taques rodones pel cos.

Així doncs, al Lluçanès podem estar contents de tenir l’únic felí autòcton de Catalunya voltant discretament pels nostres boscos. El que més li agrada a aquest mamífer, és el mosaic de prats de pastura on pot caçar ratolins i talpons i un entorn forestal on pot tenir un cau segur on criar els gatons. Al Lluçanès hi troba tot això, i si mantenim un entorn respectuós amb la fauna autòctona, segurament hi podrà viure durant molts més anys.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any