Molts habitants del Lluçanès treballen dia a dia la idea de la comarca en diversos projectes i associacions. Pensen des del territori, des del col·lectiu i volen avançar conjuntament. Un exemple recent és l’ANC Lluçanès. Els pobles del Lluçanès units per empènyer la independència: junts tenim més força. Altres com el SOLC o la trobada de corals del Lluçanès han demostrat que alguns projectes culturals perdrien valor des d’una perspectiva municipal, i vinculen pobles veïns. La plataforma Lluçanès és Comarca és un altre exemple del bon funcionament per assolir fites comarcals. Units per uns objectius concrets. Pas a pas.
Fa uns mesos, els alcaldes del Lluçanès van creure convenient legitimar la comarca amb una consulta. Era un pas polític que reclamava la participació de tothom, però només amb el seu vot. Un vot afirmatiu que s’expressa en el dia a dia, en la vitalitat dels projectes entre pobles veïns, però que va escassejar el passat diumenge.
Per assolir l’objectiu, semblava que tots els alcaldes del Lluçanès buscarien el Sí a la comarca. Però ha sigut així? A dia d’avui, molts dubtem dels objectius d’alguns alcaldes. Hem vist alts càrrecs dels Consells Comarcals d’Osona i el Berguedà fent campanya pel No en alguns pobles, en el marc de la campanya 26J Vota Lluçanès.
El resultat de la consulta és amarg: hem complert la norma que es va pactar amb Governació, però 5 municipis quedarien fora. Ara tots els alcaldes han dit que volen continuar el camí de la comarca junts, però no expliquen cap a on els dirigeix. Potser serà el nou Consell Comarcal del Lluçanès, potser una reinvenció del Consorci, o potser es pretén mantenir la incertesa durant els propers 4 anys.