El Lluçanès vota Sí a la comarca amb un 70,73 % dels vots però 5 pobles diuen No

  • Després de reunir-se per valorar el resultat, els 13 alcaldes volen continuar el camí de la comarca conjuntament però no descarten fer-la els 8 del Sí · Esperen reunir-se amb Governació per buscar una solució a la negativa dels 5 municipis

VilaWeb
Redacció
03.08.2015 - 09:35
Actualització: 03.08.2015 - 11:35

Els Resultats globalsllucanesmutilat-879x1024
El resultat es preveia incert i així va ser. Dels 13 municipis de la comarca, a 8 es va imposar el Sí i a 5 el No. En aquests darrers, el No va ser l’opció guanyadora per poc: enlloc va superar el 56%, excepte a Merlès. En total el No va acumular 993 vots i el 26’44 % en el còmput global. El Sí es va fer lloc a 8 municipis, i es va emportar un 70,7% dels sufragis, que representen 2656 vots.
Una de les condicions pactades amb Governació va ser la participació. La consulta havia de superar el 35% per ser vàlida. A les dues del migdia ja es va veure aquest escull gairebé superat. La mitjana de participació era del 29%. A les 8 del vespre la participació es va tancar amb un 55,14%, superant el precedent recent del Moianès (47,38%).

Sant Agustí i Sant Boi de Lluçanès sorprenen votant No
Ningú dubtava de la victòria del Sí i van ser la sorpresa de la jornada. A Sant Boi, amb un 58% de participació, el No es va imposar per només 8 vots de diferència. Històricament totes les formacions polítiques del poble han estat a favor de la comarca i han format part de la reivindicació. Es va observar un canvi d’actitud després de la xerrada del 19 de juliol, que va comptar amb el vicepresident del CCOsona, Manel Romans. Va defensar arguments del No i només va ser rebatut per Lluís Vila, exalcalde de Prats, encara que l’acte també comptava amb els alcaldes d’Olost i Sant Boi.
La xerrada de Sant Agustí va comptar amb el mateix ponent (Romans), i com diu el seu alcalde, Josep Pujol, “va ser positiva perquè va explicar el que era una comarca”. Afegeix que “si no haguessim apretat una mica ningú hauria anat a votar”.

llucanes26j_5
El Sí arrasa a Prats i Lluçà
Lluçà va comptar amb la participació més el
evada de la comarca (72,49%) i els mateixos vots que es van comptabilitzar el 9N (166). Els vots a favor de la comarca van superar el 87% dels emesos. A Prats, amb un 61,19% de participació, el Sí va fregar el 95% de vots. En ambdós pobles els dos grups del consistori van fer campanya conjunta.

El Sí sobrepassa el 70% a Oristà, Perafita i Sant Martí d’Albars
En tots tres pobles es va superar el 70% de vots favorables a la comarca, encara que la participació va ser molt diferent. A Sant Martí d’Albars el Sí era previsible, i a més es va registrar la segona millor participació (71,88%).
A Oristà i Perafita es preveia un resultat més incert i ajustat però el Sí va ser clar amb un 74% dels vots en ambdós municipis. Oristà va comptar amb una participació semblant a la mitjana (56%), i a Perafita la participació va ser força més baixa (45,95%).

A Alpens i Sobremunt guanya el Sí pels pèls
Aquests pobles del Lluçanès Nord són els que han obtingut un resultat més ajustat, encara que amb una participació i realitat molt diferenciada. A Alpens hi va votar un 70% del cens i el Sí va guanyar amb un 51,4% i per només 7 vots de diferència. A Sobremunt hi va participar un 54% del cens i el Sí va guanyar amb el 55% dels vots.
Olost registra la pitjor participació però un Sí clar
Amb una participació del 38% el Sí va imposar-se còmodament amb un 63% dels vots. La campanya va encendre les alarmes a Olost, després de l’acte central, de caràcter tècnic, que va incloure un llarg torn del públic on es va poder preguntar i opinar. L’acte va obrir el debat al carrer, i fins i tot alguns regidors van expressar dubtes públicament. Per aquest motiu es va motivar la celebració d’un altre acte, de caire informal, uns dies abans del 26J.

El No guanya per poc a Sant Bartomeu del Grau i Sant Feliu Sasserra
El No al Lluçanès tornava a guanyar al Grau, com en la consulta del 2006, però amb canvis substancials: major participació i una gran reducció del vot negatiu, que passa del 94,3% a un 56,52%. Per la seva banda, els partidaris del Sí han augmentat d’un 4,9% al 40,06%. La campanya es va viure sobretot durant l’última setmana amb dos actes, un d’ells el divendres 24, va comptar amb argumentacions a favor i en contra de dos exalcaldes, Casadevall i Colomer, i per part del public.
L’únic poble del Bages va comptar amb els actes de campanya més participats i un 61,7% dels cens va votar. Molts sasserencs històricament s’han oposat a la comarca, però semblava que després del debat entre el president del CCMoianès, i el del CCBerguedà, la balança es decantaria a favor del Sí. De fet aquesta opció només va perdre de 20 vots. Joan Ramon Soler, alcalde de Sant Feliu, creu que la comarca ha de tirar endavant i “si la gent de St Feliu veu que l’eina serveix, potser es podria capgirar la situació en els propers anys”.

Santa Maria de Merlès vota No amb contundència
A l’únic poble del Berguedà es va registrar el percentatge més alt de No, amb un 78%. Amb una participació semblant a la mitjana (60%), és l’únic poble que va viure campanya activa pel No per part del Consell Comarcal del Berguedà, amb un acte que comptava amb la presència del seu president.

quadre-1024x612

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any